Stelling 19: Vrije tijd voor iedereen: meer mogelijkheden met de UitPas.

Het toekomstige Gentse stadsbestuur maakt vrije tijd toegankelijk voor iedereen. Ze zorgt voor het behoud van de UiTPAS met kansentarief voor kwetsbare Gentenaars en organisatiepassen. Verder stimuleert ze het gebruik van de drempelverlagende groepspassen. Ook ondersteunt de stad samenwerkingsverbanden tussen de culturele en sociale sector met het oog op het wegwerken van allerhande drempels.   

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

We maken de UiTPAS zo breed en betaalbaar mogelijk, en breiden het ook uit naar grote cultuurevenementen. We breiden het systeem van de groepspas en organisatiepas verder uit. We voeren een 1-euro-ticket in voor grote cultuurevenementen, zodat ook mensen in armoede van een bruisend cultuuraanbod kunnen genieten.​

Groen

akkoord

Willen we vrije tijdsbeleving, cultuur en sport mogelijk blijven houden voor mensen met minder financiële mogelijkheden, dab moeten we blijven investeren in de UITpas.

Naast financiële zijn er echter nog andere drempels (bijvoorbeeld psychologische) die mensen verhinderen deel te nemen aan diverse vrijetijdsinitiatieven. Daarom zal Groen blijven ijveren voor behoud van groeps- en organisatiepassen. ​  

Voor Gent

akkoord

De Uitpas is een heel belangrijk instrument om vrijetijdsparticipatie te bevorderen. We willen de UiTPAS daarom verbeteren en uitbreiden. Zo onderzoeken we of we de Uitpas ook kunnen inzetten in het verenigingsleven en in het nachtleven, om ook deze sector betaalbaar en dus toegankelijk te maken voor iedereen. 

CD&V

akkoord

CD&V is groot voorstander van de UiTPAS en wil inzetten op de uitbreiding van het systeem. Zo moet de UiTPAS ook binnen de schoolcontext kunnen worden gebruikt.   

Vlaams Belang

deels akkoord

Wij ondersteunen voluit de UiTPAS. Dit is een initiatief dat kansarme Gentenaars inderdaad een toegankelijk maatschappelijk aanbod biedt.  Desalniettemin moeten we er ook voor zorgen dat we daarnaast niet teveel extra initiatieven nemen. Daarvoor is de stadsschuld, zoals eerder al gezegd, toch wel te groot.  

N-VA

akkoord

Het door Vlaanderen ondersteunde Uitpas-systeem is voor ons een geschikt instrument om cultuur, sport en andere vrije tijdsbeleving toegankelijk te maken voor iedereen. Zowel groeps- als organisatiepassen ​bevorderen die toegankelijkheid nog meer.