Prioriteit 10: Stadsbestuur dat onderbescherming op twee fronten tegengaat

Uitdaging

Mensen zijn vaak onderbeschermd om allerlei redenen. Dit doet zich voor op verschillende fronten. We kaarten daarom twee belangrijke vormen van onderbescherming aan.

Sociale rechten

De stad heeft al aanzienlijke stappen gezet om onderbescherming van Gentenaars in een kwetsbare positie tegen te gaan. Desondanks ervaren veel mensen dat het uitputten van hun rechten te moeilijk blijft. Ze botsen op administratieve processen met hoge drempels of botsen op moeilijkheden omwille van de digitalisering. Ook het feit dat mensen vooraf een afspraak moeten maken en niet meer vrij kunnen binnenlopen bij diensten en organisaties maakt de drempel hoog.

De toegang tot rechten zo eenvoudig mogelijk maken is een belangrijke hefboom in de strijd tegen armoede. Het middenveld speelt hierin een belangrijke rol als partner om deze uitdagingen mee aan te gaan.

Basishulp

Ook in een rijk land als België hebben mensen soms voedselondersteuning nodig. In Gent zetten verschillende organisaties zich in om deze noodhulp aan te bieden. Tijdens deze noodhulp moeten mensen een goede ondersteuning vinden, zodat ze hun leven weer op de rails krijgen. Noodhulp kan immers een hefboom zijn naar minder armoede.

Een goede visie op en organisatie van deze noodhulp is dan ook nodig. Ook het gericht doorgeven van signalen vanuit de verschillende voedselondersteuningsinitiatieven naar het beleid is een essentieel onderdeel binnen de aanpak en organisatie van noodhulp.

Concrete oplossingen

Sociale rechten:

  • Verhoog de draagkracht van de welzijnsbureaus. Zet in op extra personeel zodat er meer tijd is voor ondersteuning van de rechthebbenden.   
  • Verruim de openingsuren van het onthaal van de welzijnsbureaus. 
  • Maak een grondige doorlichting van de werking van de welzijnsbureaus met als doel hun impact te vergroten in de strijd tegen onderbescherming. Betrek hierbij de rechthebbenden, de maatschappelijk werkers en het middenveld in participatieve (co-creatieve) trajecten. Doe dit grondig en voorzie hier voldoende tijd voor. Ga met de geformuleerde verbetervoorstellen aan de slag om zo een effectievere sociale bescherming te realiseren.
  • Zet verder in op outreachende hulpverlening:
  • Zorg voor structurele aanwezigheid van OCMW-onthaalmedewerkers tijdens voedsel – en materiële hulpinitiatieven, gericht op de rechtenrealisatie van de bezoekers van deze initiatieven.
    • Onderzoek ook mogelijkheden om op andere plaatsen outreachend te werken, bijvoorbeeld in het vredegerecht.
  • Zet verder in op het verlagen van administratieve en digitale drempels bij de eigen dienstverlening. Vertrek hierbij steeds vanuit het perspectief van de rechthebbenden.
  • Versterk de samenwerking tussen OCMW en de verschillende uitbetalingsinstanties van uitkeringen (vakbonden, hulpkas, mutualiteiten, …) met als doel te vermijden dat rechthebbenden zonder enig inkomen vallen bij schrapping of schorsing van hun uitkering.
  • Breid goede praktijken zoals het Mondzorgcentrum in Nieuw Gent uit naar andere Gentse wijken. Op die manier blijft mondzorg betaalbaar en nabij.
  • Hanteer het ‘click call connect’ principe voor de eigen diensten en bepleit dit bij essentiële diensten zoals het CAW, vakbonden, mutualiteiten en VDAB.
  • Blijf investeren in geografisch verspreide digipunten in de stad.
  • Zorg per wijk voor minstens 1 ‘sociaal digipunt’ die de koppeling maakt tussen digitale en sociale vragen. Doe dit in samenwerking met sociale organisaties in de wijk. Doe dit naar voorbeeld van de digipunten in de STEK-werkingen van SAAMO in de wijken Ledeberg en Watersportbaan. Deze ‘duo-aanpak’ zorgt voor een effectieve ondersteuning van de bezoekers en maakt het mogelijk dat de digi-vrijwilligers zich exclusief kunnen focussen op de digitale ondersteuning. De inbedding van digipunten in bestaande werkingen van sociale organisaties creëert een veilige en vertrouwde omgeving waardoor de stap naar zowel de digitale als sociale hulp verkleint.
  • Herintroduceer mobiele dienstencentra, zet ze flexibel en doelgericht in, als extra aanbod. Sluit hiervoor aan op bestaande vindplaatsen in de wijk. 

Basishulp

  • Zoek – in overleg met het ruime middenveld – hoe basishulp kan georganiseerd worden als onderdeel van het armoedebeleid. Denk hierbij zeer breed: van visie over logistieke vraagstukken tot outreachend werk.

  • Werk verder – samen met de betrokken organisaties – aan de kwaliteit van basishulp. Zet eventueel nieuwe ideeën om in praktijk. Voorzie hiervoor de nodige middelen en ondersteuning voor de organisaties.

Ga hierover in gesprek met

De Zuidpoort vzwManon Maerten
0470/495512    
manon@dezuidpoortgent.be  
SAAMO Gent      Dagmar De Potter
0490 41 31 39
dagmar.de.potter@saamo.be    
 KRAS vzwGreet Van Overloop
0492 47 57 81
greet@krasgent.be
vzw SIVIAnn Van Hoof
0498 27 91 00
ann.vanhoof@vzwsivi.be