Stelling 21: Extra geld zonder voorwaarden voor mensen in armoede
Het toekomstige Gentse stadsbestuur experimenteert met onvoorwaardelijk geld. Ze doet dit via een experiment met het toekennen van een extra maandelijks bedrag aan een welbepaalde groep, zonder voorwaarden.
Standpunt van de verschillende partijen
Partij
Uitleg
PVDA
akkoord
We ondersteunen het voorstel van Ieders Stem Telt om proefprojecten mogelijk te maken waarbij we, bijvoorbeeld voor gezinnen met kinderen of alleenstaande jongeren, extra financiële ondersteuning geven, bovenop de minimumuitkeringen, en dat koppelen aan intensieve begeleiding, opleiding en empowerment.
Op die manier geven we mensen financiële ademruimte, een soort startpakket, om hun leven en toekomst in handen te nemen, zonder de permanente stress om rond te komen en de angst voor sanctionering.
Groen
akkoord
De aanvullende steun is ook nu al niet enkel gekoppeld aan leefloon, maar ook aan andere socialezekerheidsuitkeringen wanneer deze ontoereikend zijn. In de praktijk komt ze meest voor gekoppeld aan leefloon. De hoogte van de leeflonen is niet voldoende aangepast aan de kosten van het levensonderhoud.
Daarom twijfelt Groen niet om het Gentse systeem van aanvullende financiële hulp te behouden en uit te breiden. De aanvullende steun van mensen die niet langer in aanmerking komen voor activeringstrajecten, willen we verder naar boven optrekken. Ook voor gezinnen met kinderen blijft het leefloon met aanvullende steun vaak ontoereikend; dit heeft te maken met de manier waarop het systeem uitgebouwd is.
Voor deze gezinnen trekken we de aanvullende steun (bij het leefloon) daarom op tot aan de kritische grens of het minimumloon. Uiteraard blijven we hogerop aandringen om de sociale minima verder richting armoedegrens te laten evolueren.
Daarnaast wil Groen inderdaad – in opvolging van buitenlandse voorbeelden – een experiment opzetten hoe we gezinnen met kinderen meer en beter kunnen ondersteunen door de aanvullende steun te verhogen.
De resultaten van dergelijk onderzoek elders, vnl in het buitenland, zijn contra-intuïtief en daarom wil Groen dergelijk onderzoek ook in Vlaanderen en in Gent laten uitvoeren. Over het onvoorwaardelijk karakter ervan moeten we vooraf van de bevoegde instantie (in dit geval de POD Maatschappelijke Integratie) wel het fiat krijgen omdat dit in tegenspraak is met de huidige wetgeving.
Voor Gent
akkoord
Voor Gent is voorstander van een pilootproject ‘Boost’ waarbij we 20 dak- of thuisloze jongeren tussen 18 en 21 jaar een jaar lang een inkomen geven (geïnspireerd op het Nederlandse ‘Bouwdepot’ dat sterke resultaten kan voorleggen).
Dit project vertrekt vanuit vertrouwen geven aan de jongeren en biedt een stevige kans om zich financieel te versterken, een eigen sociaal en professioneel netwerk op te bouwen en te ontdekken waar je goed in bent, en last but not least: een dak boven het hoofd regelen.
CD&V
niet akkoord
CD&V wil mensen van wie het inkomen niet volstaat om de eindjes aan elkaar te knopen, helpen met financiële en andere ondersteuning. Aan die ondersteuning worden evenwel voorwaarden gekoppeld inzake besteding en begeleiding om structureel uit de armoede te geraken. We vinden het onvoorwaardelijk ‘uitdelen’ van geld geen goede besteding van overheidsmiddelen.
Vlaams Belang
niet akkoord
We begrijpen dat er groepen zijn die baat zouden hebben bij een verhoging van hun inkomen, maar er bestaat niet zoiets als onvoorwaardelijk geld. De stad zou eventueel kunnen inzetten op subsidies, zodat bepaalde producten goedkoper worden voor deze mensen, om zo hun situatie te verbeteren. We geloven echter niet dat het geven van ‘geld zonder voorwaarden’ een structurele of haalbare oplossing is. Bovendien is sociale zekerheid geen taak van de stad.
N-VA
niet akkoord
Dit strookt niet met het rechten-en-plichten-verhaal dat voor ons cruciaal is. Er is vandaag al een leefloon en daar bovenop nog de mogelijkheid tot ‘aanvullende hulp’. In ruil moeten mensen werkbereid en geactiveerd worden. Specifiek voor ouderen bestaan er aparte systemen.