Stelling 5: Thuispunt Gent is betrouwbaar en luistert naar de bewoners
Het toekomstig Gentse stadsbestuur investeert in de extra aanwerving van wijkmonitoren, flatwachters en/of conciërges zodat Thuispunt Gent haar dienstverlening kwaliteitsvol kan uitbouwen. Het toekomstig Gentse stadsbestuur zorgt er ook voordat Thuispunt Gent bewonersparticipatie realiseert, met een duidelijk kader en een duidelijke werking.
Standpunt van de verschillende partijen
Partij
Uitleg
PVDA
akkoord
Wij kiezen voor een woonmaatschappij op maat van de bewoners. Sociale woningen zijn een thuis, geen doorgangshuis. Sociale huurders zijn dan ook blijvers en geen nummer. Daarom moet Thuispunt Gent eindelijk werk maken van echte bewonersparticipatie via wijk- en themagerichte werkgroepen en een overkoepelende Huurdersraad. Ook het Gentse middenveld (huurdersbond, opbouwwerk, armoedeverenigingen, woonexperts, …) krijgt structurele inspraak.
Om de sociale woonwijken beter te ondersteunen investeren we volop in sociaal werk. We verdubbelen het aantal flatwachters en er komen extra opbouwwerkers, wijkmonitoren, conciërges en buurtwerkers. Zo verhogen we de netheid, de veiligheid, de samenhang en de sociale controle in de wijken. De sociaal werkers overleggen regelmatig op wijkniveau en krijgen voldoende handelingsruimte om hun opdracht goed uit te voeren.
Groen
akkoord
Er is nood aan meer sociale dienstverlening van de Gentse woonmaatschappij naar de bewoners. Op dit ogenblijk wordt slechts 1 sociaal werker per duizend sociale woningen gefinancierd. Daarom moet extra dienstverlening voor de sociale huurders vanuit Vlaanderen mogelijk gemaakt én gefinancierd worden. Zo kan Thuispunt de rol als sociale huisbaas ten volle opnemen.
Vanuit de stad financieren we alvast flatwachters voor het goed samenleven in en rond sociale woonwijken. Ook voor flatwachters is er een bijkomende nood.
We verdubbelen daarom het aantal flatwachters in dienst bij Thuispunt Gent.
Ook het realiseren van nieuwe vormen van bewonersparticipatie binnen Thuispunt Gent kan volop rekenen op de steun van Groen, zo kunnen we rekening houden met de diversiteit van de bewonersgroep.
Voor Gent
akkoord
Voor Gent wil dat de stem van sociale huurders sterker gehoord wordt. Daarom willen we dat Thuispunt Gent een huurdersadviesraad opricht. Er is duidelijk nood aan meer begeleiding van de sociale huurders, ook om de leefbaarheid van wijken te bevorderen.
We breiden het aantal flatwachters uit. We streven naar een nieuw model met een ondersteunend team dat technische vragen kan opvolgen, kan toeleiden naar sociale organisaties en ontmoeting, en begeleiding op maat kan bieden van bewoners. We blijven aankaarten op Vlaams niveau dat er ook betere financiering van de begeleiding nodig is.
CD&V
akkoord
CD&V gelooft dat kwaliteitsvolle sociale huisvesting meer vergt dan enkel investeringen in stenen. Sociale begeleiding en bewonersparticipatie zijn essentieel. We willen daarom bijkomende middelen uittrekken voor conciërges om als sleutelfiguur in sociale woonbuurten te fungeren en de sociale cohesie te vergroten.
Vlaams Belang
deels akkoord
Vlaams Belang vindt dat een toekomstig stadsbestuur inderdaad meer wijkmonitoren, flatwatchers en/of conciërges moet aanwerven, aangezien dit de netheid en de veiligheid in de verschillende locaties zal bevorderen. Over de manier waarop dit dient te gebeuren kan er een verschil in visie zijn, maar het is belangrijk dat de bewoners erop vooruit gaan.
N-VA
deels akkoord
De dienstverlening van Thuispunt Gent moet beter. Inzetten op bewonersparticipatie en voldoende flatwachters zien we als een meerwaarde.
Maar we zijn van mening dat Thuispunt en ook de middenveldorganisaties over voldoende middelen beschikken om hun taken uit te voeren. Er is vooral nood aan een efficiëntere organisatie en betere afstemming tussen spelers.