Prioriteit 11: Stadsbestuur dat van samenwerking een speerpunt maakt

Uitdaging

In onze stad werken elke dag heel veel mensen aan een betere stad. Zowel binnen de stadsdiensten als in talloze organisaties uit het middenveld. Dag in dag uit zetten we met zijn allen ons beste beentje voor. Het zijn allemaal kleine en grotere radertjes die draaien om onze stad dynamisch te maken en Gentenaren vooruit te helpen. Het is heel mooi om te zien. 

De krachtigste initiatieven ontstaan daar waar er intensief samengewerkt wordt. Zowel in de wijken als stadsbreed zien we samenwerkingen ontstaan in gedeelde plekken of over beleids- en organisatiegrenzen heen. Dat is waar de magie ontstaat. 

Hoewel er veel mooie voorbeelden van samenwerkingen zijn, blijft het nog te vaak beperkt tot randfenomenen. Er is behoefte aan meer samenwerking tussen diensten en organisaties, aangezien dit de effectiviteit van de inspanningen kan vergroten. Het vertrekpunt van het beleid moet verschuiven van de logica van de diensten naar de behoeften van de groep waarop het beleid gericht is.

Binnen verschillende beleidsdomeinen zoals jeugd, senioren, armoedebestrijding en geestelijke gezondheidszorg is er behoefte aan meer verwevenheid en een integrale aanpak. Zo lijkt het jeugdbeleid vooral vanuit het perspectief van vrije tijd te vertrekken, terwijl er zoveel meer bij komt kijken om elke jongere een plek te geven in onze stad. Ook bij senioren merken we dat de focus onevenredig veel op ontmoeting en vrije tijd ligt. Een beleid dat vanuit diverse levensdomeinen werkt, waarbij elke schepen kan toe bijdragen, kan een sterker en effectiever beleid opleveren.

Op wijkniveau stellen we vast dat organisaties vaak, met de beste bedoelingen, op hun eigen eilandje werken. Schaarste aan financiële middelen resulteert soms in concurrentie in plaats van in samenwerking. Deze geïsoleerde aanpak zorgt er enerzijds voor dat mensen vaak bij verschillende diensten moeten aankloppen om ondersteuning te krijgen. Anderzijds zorgt het ook voor gaten in de dienstverlening en dubbel werk. Ook hier vertrekt de logica te vaak vanuit de organisaties en niet vanuit de mensen.  

Proefprojecten om betere samenwerkingsverbanden op wijkniveau tot stand te brengen zijn gestart, zoals gedeelde plekken in wijken en het inzetten van opvoedingscoaches of gezondheidswerkers die als vertrouwde gezichten fungeren en contact hebben met verschillende diensten in de wijk. Het is in ieders belang dat deze aanpak de norm wordt.

Concrete oplossingen

  • Zorg voor nauwe samenwerking tussen beleidsdomeinen: een geïntegreerde aanpak waarbij de bevoegde schepen van specifieke thema’s of doelgroepen als regisseur optreedt. Dit om de samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen te bevorderen.
  • Blijf investeren in opbouwwerk in wijken, waarbij de focus ligt op het versterken van de lokale gemeenschappen.
  • Zorg voor sociale regie en overlegfora op wijkniveau: hier komen sociale regisseurs en verschillende diensten samen om problemen aan te pakken en oplossingen te vinden.
Dankzij de samenwerking van stad en middenveld kwam de ambitie voor meer sociale woningen tot stand.
  • Ondersteun de eerstelijnszone bij het opzetten van netwerken om de zorg beter te coördineren en sneller bij de juiste persoon te brengen.
  • Creëer fysieke ruimtes zoals het wijkkantoor Rabot waar verschillende diensten en organisaties samen kunnen komen om de samenwerking te bevorderen. Zet ook andere bestaande eigen locaties open voor middenveldpartners om dit mogelijk te maken. 
  • Maak van lokale en stadsbrede samenwerkingsverbanden de kern van het signalenbeleid van de stad, waarbij diverse partijen informatie en signalen delen om problemen aan te pakken.
  • Verplicht samenwerking binnen de cultuursector: stel eisen aan grote spelers in de cultuursector om samenwerkingsverbanden aan te gaan met het Gentse middenveld. Dit om ervoor te zorgen dat mensen in kwetsbare posities meer kunnen deelnemen aan culturele activiteiten.
  • Maak van de welzijnsbureaus knooppunten waar onderbescherming wordt aangepakt.  Breng de veelheid aan welzijnsdiensten, maar ook werkpunten, woonwinkels, aanbod van materiële hulp … samen op nabije en toegankelijke locaties in de verschillende wijken. Verlaag zo de drempels voor Gentenaars in kwetsbare posities om in contact te komen met de correcte hulp- en dienstverleningsactoren. Versterk de noodzakelijke samenwerking tussen al deze actoren om krachtig in te zetten op sociale bescherming voor alle Gentenaren.

Ga hierover in gesprek met

De Zuidpoort vzwEsther Vandenbroucke 
0472 03 54 70
esther@dezuidpoortgent.be      
Burgerplicht vzwLoic Van Laere
0498 07 55 93
loicvanlaere@burgerplicht.be  
Vzw JongPieter Monsart
0474 22 11 79
Pieter.Monsart@vzwjong.be
Gentse WijkgezondheidscentraMileen Christiaens
09 277 99 11  
mileen.christiaens@wgctvlot.be