Prioriteit 12: Stadsbestuur met een sterke visie op ruimtegebruik

Uitdaging

Heel wat organisaties, burgers, bewonersgroepen, vrijwilligersorganisaties en verenigingen zijn op zoek naar kwalitatieve ruimtes voor hun activiteiten. We constateren echter dat veel ruimte in Gent on(der)benut blijft.

Stad Gent stelt de website ‘Zalenzoeker’ ter beschikking, maar deze bevat slechts een fractie van de beschikbare ruimtes. Bovendien is dit systeem niet flexibel omdat je minstens 4 weken op voorhand een zaal moet reserveren. 

Ook bij het structureel gebruik van ruimtes zien we een probleem. Verschillende organisaties geven aan geen zekerheid te hebben over het verkrijgen van een vast lokaal en/of opbergruimte.

Uit deze vaststellingen blijkt dat er een dringende behoefte is aan een visie op het gedeeld gebruik van ruimtes in onze stad. We streven naar een stad die beschikbare ruimtes opspoort, de matchmaker is tussen vraag en aanbod, en tevens een efficiënte aanpak ontwikkelt voor het gebruik van beschikbare ruimtes in de toekomst.

Concrete oplossingen

  • Creëer een duidelijke visie rond gedeeld ruimtegebruik voor organisaties. Zet dit om in een concreet en ambitieus plan. Betrek het middenveld hierbij, zowel de professionele als de vrijwilligersorganisaties.
  • Wees de matchmaker tussen vraag en aanbod of tussen organisaties die zoeken naar locaties en organisaties/diensten die beschikken over ruimtes.
  • Stel de eigen stedelijke ruimtes meer ter beschikking voor zowel professionele als vrijwilligersorganisaties.
  • Voorzie bij stadsvernieuwings-, renovatie- en nieuwbouwprojecten gemeenschappelijke ruimte voor gemeenschapsvormende projecten en voorzie hierbij ook voldoende opbergruimte.
  • Zet verder in op het experimenteren met buurtbeheer. Geef hierbij voldoende ruimte aan deze experimenten om te groeien en bij te sturen. De Broederij in Ledeberg toont dat dit experimenteren loont.
  • Bied financiële of andere vormen van ondersteuning aan vrijwilligers- en middenveldorganisaties om het gebruik, het onderhoud en de huur van locaties te kunnen bekostigen. Dit kan gaan van (huur)subsidies tot het opnemen van bepaalde taken als poetsen, verzekeringen, bevorderen van fysieke toegankelijkheid, …

Ga hierover in gesprek met

Burgerplicht vzwLoic Van Laere
0498 07 55 93
loicvanlaere@burgerplicht.be  
SAAMO Gent    Gregory Cremmerye
0484 56 81 62            
gregory.cremmerye@saamo.be