Prioriteit 20: Stadsbestuur dat zorgt voor een helder en betaalbaar afvalbeleid voor iedereen
Uitdaging
Uit bevraging binnen verschillende werkingen en hoogbouwwijken in Gent wordt afval door veel buurtbewoners genoemd als een acuut probleem. Er is veel sluikstort, zwerfvuil en hondepoep te vinden. Maar ook de appartementenblokken zijn niet proper. Dit alles zorgt voor veel ontevredenheid en frustratie. Afval is één van de grote redenen waarom mensen niet (meer) graag in hun wijk wonen. Als we de problemen rond afval onder de loep nemen, onderscheiden we drie grote lijnen.
Afval is een te duur en complex probleem
In sommige wijken gebruikt Ivago maar liefst vier systemen om huisvuil te verzamelen (vuilzakken, rolcontainers, verzamelcontainers en sorteerpunten). Elk met zijn eigen problemen en prijs.
Een ander probleem betreft het het ophalen van grofvuil. Daarvoor moet een gebruiker heel wat stappen zetten (bellen, tarieven kunnen opzoeken, afspraak maken volgens ophaalkalender, …). Dit is niet voor iedereen eenvoudig. Een bijkomend probleem is dat mensen vaak mee betalen voor het vuilnis van anderen omdat er bij de aanbieding van hun grof vuil al snel extra vuil wordt bijgezet door anderen.
De juiste informatie omtrent afval krijgen en begrijpen is niet evident
De informatie over hoe correct sorteren is niet voor iedereen even helder. Mensen moeten vaak zelf nog dingen uitzoeken wat het complexer maakt. We zien ook hier de digitale kloof als drempel. Er is nood aan fysieke onthaalmomenten waar mensen met hun vragen terecht kunnen.
Als mensen zich niet betrokken voelen op de omgeving, raakt het probleem van afval en sluitstort niet opgelost
Allerlei problemen in de leefomgeving kunnen maken dat het samenleven onder druk komt en het samenhorigheidsgevoel verdwijnt. Het gaat dan om burenruzies, de lift die vaak niet werkt, geluidsoverlast of sluikstort.
Zonder een samenhorigheidsgevoel verdwijnt ook het verantwoordelijkheidsgevoel in een wijk. Mensen trekken zich terug of hebben minder begrip voor elkaar. Daardoor hebben ze ook minder oog voor de omgeving en het afvalprobleem.
Concrete oplossingen
- Richt een wijkverzamelplek voor frietvet, klein elektro, oude kledij, … op in wijken met veel sociale hoogbouw, zoals Nieuw Gent en Watersportbaan.
- Zet het mobiel recyclagepark meer in, en dit op verschillende plekken in de wijk.
Dit kan ook in een kleinere versie voor specifieke types ophaling. Dit gebeurt best in een vast ritme. Het tijdig, breed en helder communiceren over deze data is vanzelfsprekend noodzakelijk om dit te doen slagen.
- Informeer mensen over hoe en waar ze hun afval juist moeten aanbieden.
Zorg voor duidelijke folders die kunnen worden uitgedeeld, zorg voor informatiepanelen met pictogrammen of stickers bij de afvalcontainers, zet in op meertalige informatie enzovoort.
- Zorg voor een basispakket met informatie over huisvuilophaling en een overbruggingskaart of gratis huisvuilzakken voor nieuwe bewoners.
Thuispunt Gent ziet nieuwe bewoners bij de plaatsbeschrijving. Dit is een uitgelezen kans om nieuwe bewoners een welkomstpakket te geven met informatie over huisvuilophaling en hoe afval aan te bieden. Geef deze mensen meteen ook een aantal gratis beurten bij de sorteerpunten of gratis huisvuilzakken zodat ze met hun eerste huisvuil vlot weg kunnen.
- Zorg voor gerichte begeleiding van bewoners die hier problemen rond ervaren.
- Onderzoek hoe het komt dat mensen meer afvalkosten hebben dan vroeger sinds de sorteerpunten werden ingevoerd en doe de nodige aanpassingen aan het systeem.
- Zorg voor transparante communicatie over o.a. het op te laden budget op de Ivago kaart.
- Neem de negatieve ervaringen met verschillende afvalsystemen ernstig en zet in op de nodige aanpassing hiervan.
- Maak een actieplan om de hardnekkige sluikstortplaatsen in Gent en specifiek in en rond een aantal sociale hoogbouwcomplexen, actief aan te pakken. Zorg hierbij ook voor een goed opvolgsysteem.
- Neem ervaringskennis van de betrokkenen mee bij het uitbouwen en aanpassen van afvalbeleid in Gent. Zie deze bron van informatie als evenwaardig aan professionele en theoretische kennis en neem bewoners van bij het begin mee in nieuw beleid.
- Organiseer het ophalen van grofvuil in hoogbouwcomplexen opnieuw op collectieve wijze. Het huidige systeem van individuele afroep werkt niet en lokt bijkomend sluikstorten uit.
Ga hierover in gesprek met
De Zuidpoort | Emma Rappé 0472 73 09 16 emma@dezuidpoortgent.be |