Prioriteit 8: Stadsbestuur dat zorgt voor een rechtvaardige energietransitie
Uitdaging
Heel wat huishoudens in armoede en bestaansonzekerheid hebben het moeilijk om te voldoen aan hun energie – en waterbehoeften. Ze verblijven vaak in woningen van slechte kwaliteit en hebben geen toegang tot energiezuinige toestellen. Hun facturen voor energie en water wegen zwaar op hun budget en vaak kennen ze betalingsmoeilijkheden. Deze betalingsmoeilijkheden kunnen leiden tot het plaatsen van een budgetmeter en in het slechtste geval het uitschakelen van de minimumlevering.
Gemeentes krijgen steeds meer bevoegdheden inzake energie en water en zijn ook betrokken in de watermaatschappijen en distributienetbeheerders. Ze hebben dus een belangrijke rol in de strijd tegen energie- en waterarmoede.
De Europese ambitie om klimaatneutraal te worden tegen 2050 lijkt nog ver weg, maar komt akelig dichtbij. In Gent werden twee voorbeeldwijken aangeduid waar geëxperimenteerd zal worden met de concrete uitvoering van de energietransitie: Mariakerke en Muide-Meulestede
Het is belangrijk dat maatschappelijk kwetsbare groepen in de kern van deze discussie en beleidsambitie opgenomen worden. Het doel moet zijn om iedereen te betrekken bij het verhaal van fossielvrije energie.
Concrete oplossingen
- Zorg voor specifieke financiering om maatschappelijk kwetsbare groepen te ondersteunen bij het maken van de energietransitie. Zet daarbij ook in op de private huurmarkt en private huurders o.a. door verhuurdersbegeleiding en premiesystemen om die doelstelling uit te voeren.
- Creëer een referentiegroep die bestaat uit diverse moeilijk bereikbare doelgroepen. Begeleid deze groep methodisch en deskundig om mogelijkheden uit te werken en af te toetsen voor een geslaagde energietransitie voor Gentenaars in kwetsbare posities.
- Onderzoek de impact van het ontbreken van toegang tot energie en/of water op de levensomstandigheden van Gentenaren. Stem het beleid af op deze bevindingen, bijvoorbeeld door rekening te houden met afsluitingen van het netwerk en de relatie met dakloosheid.
- Voer heldere informatiecampagnes over energiegebruik via bekende kanalen, zoals via de verenigingen waar armen het woord nemen.
- Besteed aandacht aan problemen met betrekking tot laaggeletterdheid en de digitale kloof. Blijf investeren in een op maat gemaakte aanpak voor deze doelgroepen.
- Zorg voor structurele aandacht voor huurders en verhuurders bij het implementeren van energiebesparende maatregelen. Dit moet leiden tot de creatie van kwalitatieve en betaalbare huurwoningen, zowel op de private als de sociale huurmarkt.
- Zorg ervoor dat Gentenaren in huisvesting met collectieve energiesystemen hun sociale rechten kunnen uitputten. Responsabiliseer de sociale woonmaatschappijen om hierover correct te informeren.
Ga hierover in gesprek met
CAW Oost-Vlaanderen | Sabine Lauwers 0491 96 83 12 sabinelauwers@cawoostvlaanderen.be |
SAAMO Gent | Jacob Peuters 0477 74 06 80 jacob.peuters@saamo.be |