Het toekomstige Gentse stadsbestuur investeert in het experiment van ‘buurtgerichte jobcreatie’ waarbij men duurzame jobs creëert op wijkniveau, op maat van de mensen, met verhoging van het inkomen (door een combinatie van loon en uitkering) en met de opbouw van rechten. Stad Gent focust zich in dit experiment in eerste instantie op mensen met een leefloon, maar faciliteert tevens een regelluwe ruimte om dit uit te breiden naar andere uitkeringsgerechtigden.
Standpunt van de verschillende partijen
Partij
Uitleg
PVDA
akkoord
We ondersteunen het voorstel van ‘Ieders Stem Telt’, een breed samenwerkingsverband van sociale organisaties, om experimenten van buurtgerichte jobcreatie mogelijk te maken, waarbij mensen op maat van hun talenten en potentieel worden ingezet.
We zorgen voor een duurzaam tewerkstellingsaanbod met een arbeidsvolume en taakinzet op maat. Op die manier kunnen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt toch duurzaam werk op maat verrichten zonder financieel gesanctioneerd te worden.
We bekijken in dat kader hoe werk en uitkering kan gecombineerd worden, bijvoorbeeld voor leefloongerechtigden, naar analogie van het stelsel van progressief werken. Dit stelt mensen in staat om op maat in te stappen op de arbeidsmarkt, zorgt voor een verhoging van het inkomen, terwijl het vangnet bij uitvallen behouden blijft.
Groen
akkoord
Werken is een grondrecht en dat wil Groen voor zoveel mogelijk Gentenaren realiseren. We zijn overtuigd dat een kwaliteitsvolle job nog steeds een van de beste garanties op een menswaardig leven is. Dus moeten we meer werk maken van werkbaar werk en zoveel mogelijk drempels naar de arbeidsmarkt verlagen Voor mensen die moeilijk hun weg vinden naar de arbeidsmarkt of met een arbeidshandicap willen we de sociale economie meer kansen geven, niet alleen met het oog op doorstroming maar voor sommigen ook als blijvende tewerkstelling.
Buurtgerichte jobcreatie kan zeker een wijze zijn om drempels richting arbeidsmarkt weg te nemen en werk-op-maat te creëren. We ondersteunen dan ook volledig het initiatief van Saamo en andere organisaties om een wettelijk en financieel kader te creëren voor BZLW, Buurten Zonder Langdurige Werkloosheid.
De regelluwe ruimte waarvan sprake lijkt op eerste zicht niet zo evident maar we willen dit zeker actief mee ondersteunen en onderzoeken. Zonder enig kader lijkt het ons voor een lokale overheid erg riskant om bijvoorbeeld de combinatie van leefloon en inkomen uit arbeid toe te laten, maar we willen het gesprek hierover met de POD maatschappelijke integratie zeker aangaan.
Voor Gent
akkoord
Voor Gent wil inzetten op laagdrempelige plekken voor talentontwikkeling en activering. We investeren in wijkgerichte werkloketten. Dit zijn toegankelijke plekken waar kan geëxperimenteerd worden met activering (gaande van zinvolle dagbesteding tot toeleiding naar betaalde arbeid) in samenwerking met verschillende partners. We willen ook bij hogere overheden bepleiten om pilootprojecten mogelijk te maken waar we kunnen experimenteren met de combinatie van uitkeringen en verloning.
Voor Gent staat achter de principes van dit experiment. Daarom gaan we e akkoord. De uitwerking van het project moet echter verder worden bekeken en een aantal drempels zullen in samenwerking met bovenlokale overheden beslecht moeten worden.
CD&V
niet akkoord
CD&V wil zo veel mogelijk mensen die kunnen werken, aan de slag krijgen. Werk zorgt niet enkel voor een inkomen, maar ook voor een zinvolle tijdsbesteding en voor maatschappelijke betrokkenheid. Een experiment van ‘buurtgerichte jobcreatie’ kan onze steun genieten, maar moet door de hogere overheid in handen worden genomen, zeker als daarmee ook sociale rechten moeten kunnen worden opgebouwd.
Vlaams Belang
niet akkoord
Als het over jobcreatie gaat, vindt het Vlaams Belang dat we alle pistes moeten durven bewandelen. Maar hier moeten we wel voor ogen houden dat de investeringen ook resultaten moeten opleveren.
Gezien de grote schulden van onze stad, moeten we dan ook prioriteiten durven stellen inzake jobcreatie en misschien nagaan of andere partners zoals oa de VDAB niet beter geplaats zijn om initiatieven te nemen.
N-VA
niet akkoord
Op Vlaamse niveau bestaan de nodige werkgerichte trajecten, die ook in Gent voor kansen zorgen. Op de reguliere arbeidsmarkt is er nog steeds een aanzienlijke krapte waardoor werkgevers jobs niet ingevuld krijgen: de lijst met knelpuntberoepen groeit.
Voor mensen die willen werken, zijn er dus mogelijkheden te over. *
* noot IST: N-VA verwijst hierbij naar verplichte activeringstrajecten. Dit is gericht op mensen door laten stromen naar een reguliere job. Wij hebben het over mensen die niet kunnen werken, maar het wel willen en niet terecht kunnen op de arbeidsmarkt (ook niet in maatwerk).