Met de eiskar mensen overtuigen om te stemmen

De afschaffing van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen baart het middenveld in Gent heel wat zorgen. De vrees is dat vooral mensen in maatschappelijk kwetsbare posities niet meer zullen opdagen aan de stembus.

Die vrees komt niet uit het niets. Nederlands onderzoek toont aan dat voornamelijk mensen in maatschappelijk kwetsbare posities en jongeren afhaken. Het is de groep voor wie de kloof met de politiek het grootste aanvoelt.

De eiskar als ijsbreker

Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de goed geïnformeerd de weg naar de stembus vinden, trekt Ieders Stem Telt Gent, een partnerschap van meer dan 20 Gentse middenveldorganisaties alle registers open. De plannen stelden ze dinsdagmiddag 17 september  voor aan hun Eiskar. “Een ijskraampje waar we passanten in ruil voor hun favoriete eis uit onze prioriteitennota, een ijsje aanbieden” vertelt Michelle Ginée, opbouwwerker van Ieders Stem Telt Gent. “Het is een luchtige manier om met mensen over politiek te praten” gaat ze verder.

De IST-kieswijzer informeert de Gentenaar over een sociaal beleid.

“We stelden niet enkel 21 prioriteiten voor een sociaal beleid op samen met burgers, we legden de prioriteiten ook voor aan de politiek. Met hun standpunten en reacties maakten we een kieswijzer die mensen helpt om goed geïnformeerd een keuze te maken in het stemhokje. Gaan stemmen is belangrijk, maar bewust je stem uitbrengen nog crucialer” aldus Michelle.

Ondertussen deelt ze ijsjes uit aan de bewoners van de Scandinaviëstraat. Zij werden begin dit jaar hard getroffen door een aantal beslissingen van De Lijn. Maar ondanks die tegenslagen blijven ze over het algemeen overtuigd dat hun stem op 13 oktober belangrijk is.

“Natuurlijk ga ik stemmen” zegt een van hen, “maar ik hoop dat het volgend stadsbestuur beter luistert naar alle Gentenaren.

Iedereen welkom op het IST-event: Ieders Stem Telt in gesprek met de Gentse politiek op 25 september

Dat is inderdaad wat Ieders Stem Telt ook wil bereiken. De kloof tussen politiek en de burgers verkleinen. Dat gaat van kleine gesprekken tot heuse events. Zoals het IST Event op 25 september in NTGent. Daar vertellen mensen op het podium over hun noden en prioriteiten en reageren de lijstrekkers van verschillende Gentse partijen. Achteraf krijgen toeschouwers de kans om aan partijtafels zelf het vuur aan de schenen te leggen bij lokale kandidaten.

“Kortom, we doen heel wat om mensen naar de stembus te bewegen” sluit Michelle Ginée af. “We zijn erg benieuwd wat de Stad Gent zelf van plan is om mensen te motiveren.”

De verschillende initiatieven van Ieders Stem Telt nog eens op een rijtje:

  • Op een ludieke manier met onze eisenkar: de komende weken rijden we rond met een bakfiets vol ‘ijsjes’ en onze ‘eisen’ (prioriteiten van IST). We geven mensen een ijsje als ze vertellen welke prioriteit voor hen belangrijk is. Zo brengen we het gesprek op gang.
  • De kieswijzer: de komende weken gaan we ook op stap met onze kieswijzer waarin de zes grootste partijen in Gent zich uitspreken over onze 21 thema’s.

Het IST-event: op 25 september organiseren we in NTGent een groot evenement waarin politici in gesprek gaan met mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Mensen vertellen waar ze tegenaan botsen, politici lichten toe hoe ze dit probleem zullen aanpakken. Nadien krijgt iedereen de kans om via partijtafels in gesprek te gaan met verschillende kandidaten (ook van kleinere partijen). Link naar het facebookevent

De Eiskar in de pers

De Gentenaar maakte een mooie reportage van onze eiskar: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240917_96475273

By istgent