Stelling 6: Investeren in nieuwe en andere woonvormen

Het toekomstig Gentse stadsbestuur investeert volop in innovatieve woonvormen via een ‘aanspreekpunt voor innovatief betaalbaar wonen’, het inzetten van publieke gronden en patrimonium en het maximaal waarborgen van vervangingsinkomens voor bewoners van dergelijke woonprojecten.  

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

Gent kent een groeiende wachtlijst voor sociale woningen, het dak- en thuislozencijfer was nooit zo hoog, er is een grote woonnood. Innovatieve woonvormen kunnen ons helpen om snel een hoofd te bieden aan deze problemen. Initiatieven met goede resultaten moeten opgeschaald worden en opgenomen in de lange termijnplannen van de stad. Daarvoor is een goede coördinatie van de stad nodig die ook de expertise rond wonen en bouwen uit sogent en Thuispunt Gent samenbrengt. We garanderen dat vervangingsinkomens behouden blijven van mensen die in dit kader samenhuizen.  

Groen

deels akkoord

Een aantal innovatieve woonvormen (Gentse woonvorm hospitawonen, kostendelend samenhuizen en dergelijke) kunnen bijdragen tot de betaalbaarheid van de huurmarkt. We geven deze woonvormen verdere groeikansen, maar leggen wel enige terughoudendheid aan de dag voor experimenten op gronden van de stad: de gronden en middelen van de stad zijn niet zo uitgebreid, alle gronden die ter beschikking gesteld worden van ‘innovatieve’ oplossingen zijn niet langer ter beschikking van sociale woningen en dat is voor ons absolute prioriteit. Maar steun aan experimenten zoals de Woonbox op Arsenaal willen we absoluut blijven geven.   

Aangezien goed inzicht in de verschillende mogelijkheden en beperkingen van ‘innovatief betaalbaar wonen’ geen sinecure is, geniet een aanspreekpunt hiervoor onze steun. Groen wil voor deze bewoners – die vaak al in precaire omstandigheden moeten wonen en leven – hun vervangingsinkomen maximaal waarborgen. 

Voor Gent

akkoord

Via innovatieve woonvormen willen we meer kwalitatieve woongelegenheden creëren die tegemoetkomen aan de diverse woonwensen en -noden. We voorzien een aanspreekpunt en bekijken waar we dit kunnen faciliteren. We blijven zoeken naar mogelijkheden om kostendelend samen te wonen.
We bepleiten bij de bovenlokale overheden over een bijsturing rond vervangingsuitkeringen gelinkt aan woon- en gezinssystemen. Ondertussen blijft OCMW Gent kostendelend samenwonen mogelijk maken met een volwaardig leefloon.  

CD&V

akkoord

Een groeiend aantal mensen wil of kan niet meer ‘klassiek wonen’. Er is steeds meer vraag naar nieuwe woonvormen. Verschillende spelers in het middenveld experimenteren met innovatieve projecten. De bestaande regelgeving en de complexe vergunningsprocedures zijn onvoldoende afgestemd op nieuwe vormen van (samen)wonen, waardoor bewoners vaak geconfronteerd worden met administratieve en juridische problemen. CD&V wil de ruimte en ondersteuning geven om nieuwe woonvormen te ontwikkelen. Publieke gronden worden in de eerste plaats ingezet voor sociaal wonen, maar ook innovatieve woonvormen kunnen er wat CD&V betreft een plaats krijgen door ze via erfpacht- of andere constructies ter beschikking te stellen.   

Vlaams Belang

deels akkoord

Deels akkoord omdat men ook naar de budgetten van de stad moeten kijken. Deze stad zit diep in de schulden. We willen dus wel investeren in innovatieve woonvormen, maar moeten uiteraard ook naar het budgettaire plaatje kijken. 

N-VA

deels akkoord

Innovatieve woonvormen (zoals CLT, cohousing, kangoeroewonen, enz.) ondersteunen we. Publieke gronden en patrimonium kunnen hiervoor ingezet worden. Via een doorgedreven activeringsbeleid zorgen we ervoor dat mensen zo min mogelijk afhankelijk zijn van een vervangingsinkomen. Tijdelijke bewoning kan mits er geen negatieve impact is op de lokale leefbaarheid. Maar om wonen betaalbaarder te maken geloven we vooral in het creëren van meer aanbod door eenvoudigere regels en snellere procedures. Meer aanbod drukt de prijs.