Prioriteit 5: Stadsbestuur dat van Thuispunt Gent terug een ‘sociale’ huisvestingsmaatschappij maakt

Uitdaging

Veldwerkers krijgen vaak en veelvuldig te maken met klachten over de dienstverlening van Thuispunt Gent. Huurders klagen over de bereikbaarheid, zowel telefonisch als fysiek. Er zijn te weinig duidelijk aanspreekpunten in wijken met sociale huisvesting, wat de afstand tussen de maatschappij en haar huurders vergroot. Het huidige personeel van Thuispunt Gent is niet in staat om dit bol te werken. Zo zijn de huidge wijkmonitoren elk verantwoordelijk voor meer dan 1000 sociale woningen.
Daarnaast zijn er klachten over onduidelijkheden in jaarafrekeningen en facturen. Sociale huurders hebben recht op sociaal tarief in huisvesting met collectieve verwarmingssystemen. Desondanks zien we bij steeds meer sociale huurders hoge eindafrekeningen ‘verbruiken’ die daarenboven vaak moeilijk te interpreteren zijn.

Hierdoor is het moeilijk een redelijke verklaring te vinden. Een transparante uitleg van Thuispunt Gent ontbreekt, alsook het proactief ingrijpen van Thuispunt Gent op deze prijsstijgingen.

Hetzelfde geldt voor de eindafrekeningen ‘diensten’. Doorheen de jaren gingen de algemene kosten voor herstellingen en poetsen van algemene delen sterk de hoogte. En dit terwijl we steeds meer huurders horen klagen over herstellingen die minder goed lopen en gemeenschappelijke delen die minder gepoetst worden. Wanneer sociale huurders vragen stellen over deze kosten en geen duidelijk antwoord krijgen van Thuispunt Gent, zorgt dit voor frustratie en wantrouwen.

Het lijkt erop dat heel wat van de beleidsbeslissingen en processen bij Thuispunt Gent worden genomen of ontwikkeld zonder een gedegen impactmeting op de huurders. Ook dit leidt tot frustratie en onbegrip.
Ondanks de bereidheid van het middenveld om samen te werken, beschouwt Thuispunt Gent het middenveld vaak niet als een volwaardige partner. Nochtans gelooft datzelfde middenveld in een positieve kruisbestuiving wanneer het over collectief ervaren problemen en oplossingen gaat, waarbij ze vooral vertrekt vanuit de positieve kracht, bijdrage en sterkte van de sociale huurders.

Oplossingen

Technische begeleiding

  • Zorg bij Thuispunt Gent voor een duidelijk en gemakkelijk op te volgen systeem, waarin huurders problemen kunnen melden ende voortgang van herstellingswerken kunnen volgen.  

Dienstverlening

  • Zorg bij Thuispunt Gent voor jaarlijkse afrekeningen van huurlasten en verbruiken die transparant, overzichtelijk en duidelijk zijn en zorg dat deze tijdig verstuurd worden. Dit betekent dat ook externe firma’s en aannemers transparante afrekeningen dienen voor te leggen.
  • Zorg dat Thuispunt Gent klantvriendelijk en bereikbaar is voor huurders en kandidaat-huurders.
  • Zorg dat Thuispunt Gent inzet op conciërges in de hoogbouw die ze zelf aanstelt of uitbesteedt aan samenwerkende partners om nabije dienstverlening opnieuw te garanderen.
  • Zorg dat Thuispunt Gent voldoende personeel ter beschikking stelt om kandidaat-huurders te ondersteunen bij de inschrijving in het nieuw centraal inschrijvingsregister.
  • Blijf er bij de Vlaamse overheid op aandringen om meer middelen te voorzien om nabije en kwaliteitsvolle dienstverlening van huurders te garanderen.
Foto van unsplash

Sociale begeleiding en participatie

  • Ontwikkel bij Thuispunt Gent een visie op participatie en zorg dat zij deze implementeert.
  • Zorg bij Thuispunt Gent voor het opzetten van structurele samenwerkingsverbanden gericht op hun visie op participatie. 
  • Zorg bij Thuispunt Gent voor een samenwerking met partners zoals CAW, OCMW, SAAMO, het collectief tegen armoede,… voor het begeleiden van huurders.
  • Zorg dat Thuispunt Gent zich positioneert als medestander van het Gentse middenveld.

Ga hierover in gesprek met

SAAMO GentSam Beckers
0485 95 69 92 
sam.beckers@saamo.be  
De Zuidpoort vzwEsther Vandenbroucke
0472 03 54 70
esther@dezuidpoortgent.be