Prioriteit 13: Stadsbestuur dat zorgt voor duurzame jobcreatie op maat

Uitdaging

In onze samenleving is het beleid sterk gefocust op werk. “Iedereen aan het werk” is een veelgehoorde slogan. Echter, in de praktijk merken we dat niet iedereen die wil werken ook daadwerkelijk aan het werk kan. Als Gents middenveld ontvangen we regelmatig signalen over werk. Mensen vertellen ons dat ze welkom zijn om vrijwilligerswerk te doen, maar dat ze volgens werkgevers niet voldoen aan de normen voor een reguliere job. Verschillende redenen worden hiervoor aangekaart, zoals taalbarrières, leeftijd, gebrek aan ervaring en beperkte draagkracht.

De overheid initieert werkervaringstrajecten met als belofte dat deelnemers klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt en kunnen doorgroeien naar een echte baan.

Velen belanden echter voor lange tijd in wat voelt als een ‘wachtkamer’. In eerste instantie zijn mensen hoopvol, maar de moed zakt weg na het doorlopen van meerdere trajecten zonder tastbaar resultaat. Het vertrouwen dat mensen initieel opbouwen tijdens werkervaringstrajecten krijgt op deze manier een flinke knauw. 

Een ander probleem dat zich stelt is dat het huidige arbeidsmarktbeleid en de daaraan gekoppelde reglementering te weinig ruimte en kansen biedt aan mensen die willen werken, maar nood hebben aan een job op maat, al dan niet gekoppeld aan een uitkering. Op die manier gaat er heel wat werkkracht en potentieel verloren en dat is een slechte zaak voor alle partijen.

Concrete oplossingen

  • Faciliteer experimenten om het concept van buurtgerichte jobcreatie mogelijk te maken waarbij mensen op maat van hun talenten en potentieel worden ingezet:
  • Zorg voor een duurzaam tewerkstellingsaanbod.
  • Zorg voor een haalbaar arbeidsvolume en een afgebakende taakinzet zodat werken haalbaar wordt voor de betrokkenen.
  • Creëer een ondersteunende werkomgeving die motivatie bevordert, met aandacht voor groei, leren en ontwikkeling.
  • Bied ook jobkansen aan mensen die niet verder kunnen doorgroeien in arbeidsvolume of taakinzet, zodat ook zij blijvend duurzaam werk op maat kunnen verrichten zonder financieel gesanctioneerd te worden.
  • Zorg mee voor een uitbreiding van het stelsel van progressief werken naar andere uitkeringsgerechtigde statuten. Bepleit dit mee bovenlokaal. Zet hier ook zelf actief op in door dit stelsel toe te passen voor leefloongerechtigden, naar analogie van het stelsel van progressief werken.
    Dit stelsel stelt mensen in staat om op maat in te stappen op de arbeidsmarkt, zorgt voor een verhoging van het inkomen (combinatie % loon- % uitkering) en beschermt tegen eventueel ‘herval’.

  • Blijf inzetten op het wegwerken van drempels op vlak van o.a. mobiliteit, kinderopvang, taal en geestelijk gezondheidszorg, die het vinden en behouden van een job bemoeilijken. Zet buurtgerichte netwerken op die integraal flankerende acties op zetten.

Ga hierover in gesprek met

  SAAMO Gent    Stéphanie Staïesse
0488 90 30 54
stephanie.staisse@saamo.be