Prioriteit 18: Stadsbestuur dat mensen met een psychische kwetsbaarheid beschermt

Uitdaging

Ons mentaal welzijn staat onder druk. Meer en meer mensen ervaren eenzaamheid en/of psychische problemen. Daarnaast is het hulpverleningslandschap voor heel wat mensen én hulpverleners ondoorzichtig en zijn de wachtlijsten erg lang. Ook is er te weinig aanbod voor mensen met een multiproblematiek. Bedden werden afgebouwd in de residentiële zorg, maar dit werd niet vertaald in een toereikende ambulante tegenhanger. Wanneer mensen ontslaan worden uit de residentiële zorg is er bovendien onvoldoende nazorg.

Laagdrempelige inloopinitiatieven ontvangen steeds vaker mensen die het psychisch moeilijk hebben. We zien ook concentraties van deze groep in bepaalde hoogbouwblokken. Vrijwilligers en buurtorganisaties hebben vaak niet de expertise en/of de ruimte om hier adequaat mee om te gaan. Ondersteuning om die waardevolle plekken leefbaar te houden is dan ook meer dan nodig.

Voor mensen die maatschappelijk én psychisch kwetsbaar zijn is het nog moeilijker. Psychisch kwetsbaar zijn maakt het immers nog moeilijker om je rechten uit te putten: wantrouwen, verplichte afspraken, veel (on)nodige administratie, schorsing door ongepast gedrag, moeilijkheden met buren, …

Hulp- en dienstverleningsinitiatieven in het welzijnslandschap zijn vaak niet afgestemd op deze groep: mensen worden uitgesloten of krijgen niet de nodige ondersteuning. In veel gevallen ontbreekt het aan tijd voor een traject op maat, mogelijkheden om aan outreach te doen of het hanteren van een begrijpbare taal. Op die manier worden mensen in psychische kwetsbaarheid te vaak aan hun lot over gelaten.

Stad Gent investeert hier zeker al in, maar het blijft nog te vaak zoeken naar een goede afstemming tussen het aanbod en de noden van een wijk, zowel van buurtbewoners als organisaties die daar actief zijn. Nog te vaak wordt er naast elkaar gewerkt vanuit verschillende hokjes. Bovendien zijn de noden vaak hoger dan de beschikbare middelen die ervoor worden vrijgemaakt.

Concrete oplossingen

  • Blijf inzetten op ondersteuning in de wijken via wijkwerkers GGZ (PAKT). Breid deze ondersteuning uit, zowel qua wijken als qua medewerkers.
  • Blijf investeren in gezondheidspromotie via de wijkgezondheidscentra.
  • Ondersteun laagdrempelige ontmoetingsplekken/basiswerkingen met voldoende begeleiding om kwartiermaken zo duurzaam mogelijk te maken. Doe dit op verschillende vlakken: stimuleer samenwerkingen, ondersteun in het begeleiden van kwetsbare vrijwilligers, voorzie voldoende budget voor professionele medewerkers … Geef ruimte om te experimenteren, maar let op met tijdelijke projecten: er is nood aan tijd om vertrouwen op te bouwen, zowel tussen partners als met kwetsbare bewoners.

  • Versterk bestaande werkingen in plaats van steeds nieuwe initiatieven te lanceren naast het bestaande aanbod.

  • Overstijg verschillende beleidsdomeinen: kom los van de schotten tussen gezondheid, welzijn en wonen om deze groep op maat te kunnen ondersteunen. De Meet & Mix in Ledeberg en Da Is’t in de Watersportbaan zijn hier inspirerende initiatieven.

  • Zet, in samenwerking met de sociale woonmaatschappijen en wijkpartners, initiatieven op in sociale hoogbouw om tegemoet te komen aan de hoge noden verbonden aan de hoge concentratie aan personen in psychische kwetsbaarheid. Voorkom die hoge concentraties in de toekomst door een betere spreiding (o.a. procedure versnelde toewijs).
  • Zorg voor aangepaste dienstverlening binnen het OCMW om deze groep op maat te ondersteunen en ervoor te zorgen dat rechten uitgeput kunnen worden. Voorkom zoveel mogelijk administratie en voorwaarden. Ken, waar mogelijk, rechten automatisch toe.
  • Zorg voor een betere afstemming tussen OCMW en mutualiteiten en vakbonden zodat mensen niet tussen de mazen van het net vallen.
  • Stimuleer, binnen de eigen dienstverlening, vindplaatsgericht werken (out-/ inreachen) om deze doelgroep proactief te bereiken.

Ga hierover in gesprek met

  SAAMO GentDagmar De Potter
0490 41 31 39
dagmar.de.potter@saamo.be