Prioriteit 17: Stadsbestuur dat zorgt voor een gebruikersruimte van gebruikers van illegale drugs

Uitdaging

In onze stad is er een groep van mensen die illegale drugs zoals crack en heroïne gebruikt. Een deel ervan heeft een grote afstand tot de hulpverlening.

Onder hen bevindt zich ook een groep die voornamelijk op openbare plaatsen drugs gebruikt. Deze ongecontroleerde vorm van gebruik heeft heel wat consequenties: 

  • Het heeft impact op de gezondheid van gebruikers.
  • Gebruikers hebben geen of weinig toegang tot drughulpverlening.
  • Het leidt tot onveilige situaties voor de gemeenschap zoals bijvoorbeeld het risico op prikincidenten bij het schoonmaakpersoneel van publiek sanitair waar regelmatig zwerfspuiten gevonden worden.

Elk verstandig drugbeleid streeft twee doelstellingen na:

  • Het verminderen van het gebruik van drugs.
  • Het verminderen van de schade door het gebruik van drugs.

Wij vinden dit helaas onvoldoende terug in het Gentse beleid.

Omdat de situatie van gebruikers van illegale drugs bijzonder precair is, voelen we ons als middenveld genoodzaakt oplossingen aan te reiken. Wij lieten ons hierin bijstaan door Smart on drugs. 

Concrete oplossingen

  • Onderzoek de mogelijkheden om een medisch gesuperviseerde gebruikersruimte voor illegale drugs te openen. Een medisch gesuperviseerde gebruikersruimte speelt in op de 2 vermelde doelstellingen uit de probleemstelling. Een gebruikersruimte vermindert de schade door in te zetten op de preventie van HIV, hepatitis, soa’s en tuberculose, het bevorderen van veiliger praktijken i.v.m. drugsgebruik, de preventie van en reactie op overdoses en door in te zetten op het aanbod van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke ondersteuning. Maar het voorkomt ook schade op de omgeving door gebruik in het openbaar te voorkomen. Onrechtstreeks zet een gebruiksruimte in op het verminderen van gebruik door, indien de gebruiker er klaar voor is, direct in te zetten op doorverwijzing naar gespecialiseerde hulpverlening en ondersteuning in de stappen daarheen. 
  • Open als eerste Vlaamse stad een gebruikersruimte.

  • IJver bovenlokaal voor een regelgeving die het creëren van gebruikersruimtes in Vlaanderen vereenvoudigt.
Foto van gebruikersruimte Gate in Brussel (c) Bart Dewaele

Ga hierover in gesprek met

Smart on drugsTom Decorte 09 264 69 62
Tom.Decorte@UGent.be