Stelling 11: Betere samenwerking tussen stadsdiensten en organisaties

Het toekomstige Gentse stadsbestuur zorgt voor een goede samenwerking tussen hun diensten en andere organisaties in functie van een effectief en efficiënt sociaal beleid. Ze doet dit door in te zetten op de oplossingen uit onze prioriteitennota zoals zorgen voor een heldere visie op samenwerking, duidelijke (schepen)mandaten, regie en fysieke ruimtes.

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

We investeren in bijkomende buurtwerkers, opbouwwerkers, jeugdwerkers en andere ‘outreachende’ sociaal werkers, en versterken de convenanten met het middenveld.

We ondersteunen de eerstelijnszone bij het opzetten van netwerken om de zorg beter te coördineren en sneller bij de juiste persoon te brengen. De samenwerking tussen het middenveld en het stadsbestuur rond wonen zetten we verder: we geven de Taskforce Wonen een sturende  rol om een betaalbaar woonbeleid te realiseren en dak- en thuisloosheid aan te pakken.

We bouwen de welzijnsbureaus verder uit tot knooppunten waar onderbescherming wordt aangepakt. We investeren daarnaast samen ​met het middenveld ook in sociale wijkhuizen op in elke wijk, waar elke Gentenaar terecht kan, naar het model van de STEK-werkingen van SAAMO, met ontmoetingsmomenten en -activiteiten en een laagdrempelig aanbod van dienst- en hulpverlening. In elke ‘sociale stek’ werken sociaal werkers van verschillende diensten en welzijnspartners samen met vrijwilligers aan een aanbod van budgetbegeleiding, woonbegeleiding, arbeidsbegeleiding, begeleiding bij energie- en waterproblemen, hulp bij onderwijs en opvoeding, taallessen of vorming. We integreren in elke stek een sociaal digipunt, die bewoners helpt om de digitale kloof te overbruggen.​  

Groen

akkoord

We zijn er ons van bewust dat er meer over bevoegdheden heen moet gedacht worden. Daarom wil Groen de uitrol van Eerstelijnsnetwerken over de verschillende wijken ondersteunen, dit leidt tot betere samenwerking en wederzijdse versterking van alle partners in het netwerk. Aan het netwerk participeren zowel zorgverstrekkers als welzijns- en opbouwwerkers. De stad moet in dit alles de regie in handen blijven houden, om het recht op zorg van iedere Gentenaar te garanderen.

Hoe de netwerken gestalte krijgen in de wijken kan verschillen. De bestaande ontmoetingsplekken in de wijken (welzijnsbureau, open huis, buurthuis, lokaal dienstencentrum,…) zien we als een opportuniteit om zorg laagdrempelig naar de Gentenaar te brengen, het zijn plekken waar we zorg en ontmoeting kunnen koppelen in een welzijnsbureau.

Belangrijk voor Groen is dat we op termijn gaan naar één toegangspoort per wijk waar mensen met al hun vragen over welzijn en gezondheid terecht moeten kunnen. Wijkkantoor Rabot, of De Welzijnsknoop in Ledeberg zijn wat ons betreft goed voorbeelden, met de combinatie van verschillende stads- en welzijnsdiensten in hetzelfde gebouw.

Uiteraard zijn die wijkkantoren/welzijnshubs een goede antenne om te weten wat er in de buurten leeft en wat de noden zijn; die signalen moeten gecapteerd worden door het beleid. Het zijn ook de plekken waar de middenveldpartners met elkaar in overleg kunnen gaan, samenwerkingsverbanden opzetten en samen acties bedenken of ondernemen. Uiteraard kunnen ook de cultuurspelers hierbij betrokken worden.  Deze spelers genieten ruime ondersteuning van de stad om hun werking open te stellen voor alle Gentenaars en om samenwerking met sociale middenveld op te zetten zodat verplichting overbodig is .

Voor Gent

akkoord

Voor Gent zet sterker in op een integrale aanpak en het tegengaan van versnipperd beleid. Denk maar aan zitdagen die we willen in de wijken met verschillende partners (cfr welzijnshub in watersportbaan).

We willen ook een nieuw loket oprichten voor Gents engagement, waar alle vragen gebundeld kunnen worden. Voor mensen met een beperking willen we ook zitdagen faciliteren. Voor Gent kan zich vinden in de voorgestelde, geconcretiseerde oplossingen.        

CD&V

akkoord

Voor een efficiënt en doeltreffend sociaal beleid is samenwerking tussen alle betrokken actoren essentieel. CD&V hecht heel veel belang aan de rol van het middenveld. Voor ons spreekt het voor zich dat middenveldorganisaties maximaal moeten worden ondersteund door de stadsdiensten.  

CD&V steunt alle voorgestelde oplossingen. Alleen denken we dat het stimuleren van samenwerking beter werkt en meer positieve dynamieken kan genereren dan een het verplichten of eisen ervan.

Vlaams Belang

deels akkoord

Alle oplossingen uit prioriteit 11 uit de prioriteitennota zijn voor ons aanvaardbaar. We maken wel een uitzondering als het gaat om een verplichte samenwerking binnen de cultuursector. Dergelijke zaken moeten organisch groeien en nadien (eventueel) worden ondersteund.   

N-VA

akkoord

Een goede samenwerking en afstemming tussen alle betrokken spelers is essentieel om een efficiënt beleid te kunnen voeren, met name ook op politiek niveau (binnen het college van burgemeester en schepenen) aangezien sociaal beleid bij uitstek bevoegdheidsoverschrijdend is.

Maar ook op wijkniveau zijn een goede coördinatie en degelijk overleg tussen de aanwezige werkingen cruciaal. Het concept van Zorgzame Buurten is in deze belangrijk voor ons. Even belangrijk is dat tegenover subsidies die organisaties ontvangen duidelijk meetbare doelstellingen staan en dat er grondig geëvalueerd wordt: ingezette middelen moeten tastbare resultaten opleveren.