Stelling 8: Betaalbare en duurzame energie voor iedereen.

Het toekomstige Gentse stadsbestuur zet zich als klimaatstad in om tegen 2050 geheel klimaatneutraal te zijn. Om ervoor te zorgen dat de energietransitie ook realiteit wordt voor gezinnen in maatschappelijk kwetsbare posities, investeert de stad in financiële ondersteuningsmechanismen, proactieve begeleiding en participatieve trajecten met mensen in maatschappelijk kwetsbare posities.  

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

Het klimaat redden doen we met sociale oplossingen. Iedereen heeft recht op een energiezuinige, goed geïsoleerde woning. De PVDA wil energiezuinige renovatiewerken en de installatie van zonnepanelen mogelijk maken bij mensen die het financieel zelf niet kunnen betalen, via een derdebetalerssysteem van de stad. Ook voor huurders wordt dit mogelijk. We breiden Gent Knapt Op uit zodat veel meer mensen beroep kunnen doen op een renovatiepremie.
Later, bij verkoop van de woning, komt de toelage terug naar het fonds om opnieuw mensen te helpen. We garanderen participatie van ervaringsdeskundigen in armoede en mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie bij alle belangrijke beleidsbeslissing, dus zeker ook bij een sociaal klimaatplan.​  

Groen

akkoord

Een ambitieus klimaatbeleid biedt zeker de kans om de maatschappij rechtvaardiger te maken als het eerlijk en rechtvaardig aangepakt wordt.  Voor gezinnen in maatschappelijk kwetsbare posities liggen onze Groene prioriteiten bij lage energiefacturen, energiezuinige sociale woningen en appartementen, een toegankelijke mobiliteit en een gezonde leefomgeving met voldoende natuur in de buurt.
Bottom-up projecten zoals Gent Knapt Op en De Brugse Poort Vochtvrij schalen we verder op. Naast financiële steun en energierenovaties lanceren we in Gent sociale leasing van grote huishoudtoestellen en zonnepanelen. De proactieve werking van de energiecentrale wordt hierbij uiteraard behouden, en we willen daarbij ook inzetten op participatieve trajecten.  

Voor Gent

akkoord

Voor Gent wil vooral inzetten op een collectieve aanpak van de energietransitie, zodat iedereen mee kan. We moeten ook de sociale woningen in Gent meekrijgen in de energietransitie. Voor Gent blijft ook inzetten op het bestrijden van energiearmoede via de Energiecel van OCMW.  

CD&V

akkoord

CD&V wil verder inspanningen doen om de noodzakelijke energietransitie ook voor mensen in maatschappelijk kwetsbare posities haalbaar en betaalbaar te maken. Begeleiding, ontzorging en financiële ondersteuning zijn daartoe de sleutels.  

Vlaams Belang

deels akkoord

Stad Gent kan meehelpen aan een meer energie-onafhankelijke toekomst, maar dit is vooral een bevoegdheid van andere overheden. Bovendien is het Vlaams Belang geen voorstander van dogmatische en draconische ingrepen die ten koste gaan van tewerkstelling en die de belastingen nodeloos verhogen. We geloven in energierealisme en daar speelt het koolstofarme kernenergie een belangrijke rol, maar dat is niet aan de stedelijke overheid.  

N-VA

deels akkoord

De financiële ondersteuningsmechanismen (premies, leningen) situeren zich best op Vlaams niveau. Bij het informeren en begeleiden van Gentenaars hebben we wel extra aandacht voor mensen in maatschappelijk kwetsbare posities, om een Mattheus-effect te voorkomen.