Prioriteit 1: Stadsbestuur voor wie de stem van Gentenaars in maatschappelijke posities écht telt

Uitdaging

Ondanks inspanningen blijkt dat beleidsbeslissingen in Gent niet voldoende rekening houden met de impact ervan op mensen in kwetsbare posities. De wereld van beleidsmakers staat vaak mijlenver af van die van mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. 

Veelal worden mensen in kwetsbare posities te laat of helemaal niet betrokken bij besluitvormingsprocessen van de stad en dit werkt onrecht in de hand.

Beslissingen moeten dan achteraf worden herzien, wat extra kosten voor de stad met zich meebrengt en meer administratieve rompslomp voor de betrokken Gentenaars. 

Ook de communicatie vanuit de stad moet eenvoudiger. Zo is iedereen direct mee en moeten middenveldorganisaties of diensten niet bijkomend investeren om zaken te hertalen en te duiden.

Concrete oplossingen

  • Maak van participatie van mensen in maatschappelijk kwetsbare posities bij beleidsbeslissingen een principiële keuze. Beslis samen over belangrijke thema’s, vanaf de voorbereiding tot en met de terugkoppeling. Investeer in een volwaardige en op maat gemaakte aanpak van participatie en betrek hierbij het middenveld.
  • Betrek mensen in armoede zo vroeg mogelijk bij het uitdenken van maatregelen die hen op korte en (nog beter) lange termijn zullen helpen. Betrek hen ook bij de uitvoering van de maatregelen, alsook bij de evaluatie ervan.
  • Zet in op heldere communicatie om tot volwaardige participatie te komen. Maak brieven begrijpelijk met weinig tekst, duidelijke structuur en ondersteunende vormgeving. Test de brieven vooraf bij de gebruikers zelf en stuur bij waar nodig.
  • Werf mensen met ervaringsdeskundigheid aan in het hart van de processen. Zet hun ervaring naast de theoretische en professionele kennis van ambtenaren en projectverantwoordelijken. Geef hen articulatiemacht: de macht om mee te beslissen.  
  • Gebruik geen oordelend taalgebruik.
Bij vzw SIVI organiseert men regelmatig tafelgesprekken om noden en oplossingen te capteren
  • Blijf inzetten op extra ondersteuningstrajecten bij beleidsinstrumenten zoals het wijkbudget. Kies voor partners met kennis van de wijken en voorzie hiervoor voldoende tijd en ruimte: van verzamelen van ideeën tot de uitwerking ervan. Neem de geleerde lessen uit de gelopen trajecten mee en pas de beleidsinstrumenten daarop ook effectief aan.
  • Stimuleer alle stadsdiensten en ambtenaren om verhalen te verzamelen en om te zetten naar signalen. Zorg voor medewerkers in de wijken die zich specifiek bezighouden met het signaleren van systeemfouten en beleidsfouten aan de stad.

Ga hierover in gesprek met

De ZuidpoortEsther Vandenbroucke
0472 03 54 70
esther@dezuidpoortgent.be
    
Steven Van Hemelryck
0478 52 92 78
steven@dezuidpoortgent.be  
Burgerplicht vzwLoic Van Laere
0498 07 55 93
loicvanlaere@burgerplicht.be  
SAAMO GentDagmar De Potter
0490 41 31 39
dagmar.de.potter@saamo.be