Stelling 2: Praktijktesten tegen discriminatie

Het toekomstige Gentse stadsbestuur zet verder in op praktijktesten in de immosector, op de arbeidsmarkt en in de eigen stadsdiensten als instrument om discriminatie in kaart te brengen en aan te pakken.  

Standpunt van de verschillende partijen:

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

We steunen de initiatieven om praktijktesten uit te voeren om discriminatie op te sporen op de woon- en de arbeidsmarkt. We willen ook dat er effectief sancties verbonden worden aan racisme en discriminatie en de praktijktesten uitbreiden. Als grootste werkgever in Gent geeft De Stad zelf het goede voorbeeld. We komen op tegen discriminatie en organiseren proactieve praktijktesten om discriminatie bij aanwervingen en promoties op te sporen en aan te pakken.  

Groen

akkoord

De praktijktesten op de arbeids- en woningmarkt hebben uitgewezen dat het bestuur deze regelmatig moet herhalen om blijvend effect te hebben. Met Groen willen we ook de volgende stap zetten, en werk maken van juridische vervolging van hardnekkige discrimineerders. Dat we ook kritisch naar de eigen diensten en politie moeten kijken is evident: de stappen om een meer diverse administratie te worden willen we verderzetten maar de evolutie – in het bijzonder voor leidinggevende functies – gaat te traag. Naast instroom moet er ook aandacht zijn om alle divers talent in de organisatie te behouden door verder in te zetten op inclusie en een veilige werkomgeving. En de inspanningen om bij de politie etnisch profileren tegen te gaan moeten voor Groen absoluut verdergezet worden, daarom hebben we deze ambitie expliciet opgenomen in ons programma.   

Voor Gent

akkoord

Gent was de eerste stad die praktijktesten met juridische gevolgen uitvoerde. Discriminatie schendt de rechten van de mens én is een verspilling van   talent. We blijven ook in de toekomst praktijktesten uitvoeren op de woonmarkt en de arbeidsmarkt en voegen hier nieuwe domeinen aan toe, zoals de gezondheidszorg, onze eigen dienstverlening, het nachtleven en die van derden zoals banken.   

CD&V

akkoord

CD&V gelooft in de meerwaarde van praktijktesten. Niet om een heksenjacht te creëren, maar wel om discriminatie tegen te gaan en de maatschappelijke bewustwording te vergroten.  

Afgelopen legislatuur werden praktijktesten georganiseerd om discriminatie op de arbeidsmarkt en huurmarkt in kaart te brengen. De methodiek van de praktijktesten willen we evalueren en bijsturen zodat ze afgestemd zijn op specifieke sectoren. Ook in de eigen stadsdiensten kunnen voor ons praktijktesten worden ingezet.   

Vlaams Belang

niet akkoord

In het verleden heeft het Gentse stadsbestuur de politie al gecontroleerd (onderzoek naar etnisch profileren bij de politie van 2021-2023)1 waarbij bleek dat er geen sprake was van discriminatie of racisme. Het Vlaams Belang pleit ervoor dat verhuurders, verkopers en bedrijfsleiders de vrijheid moeten hebben om zelf te bepalen aan wie zij hun pand verkopen of verhuren en wie ze aannemen. Daarom vinden we extra inzet op praktijktests onnodig.  

N-VA

deels akkoord

Discriminatie moet bestreden worden, maar we zijn geen voorstander van praktijktesten. Gerichte sensibilisering van verhuurders en werkgevers is volgens ons een betere piste. De stad heeft een voorbeeldrol te spelen, maar in het aanwervingsbeleid staan de juiste competenties en ervaring voorop: de job is voor de beste kandidaat.  

By istgent