Stelling 3: Ondersteunen van huiseigenaars met weinig geld

Het toekomstig Gentse stadsbestuur zorgt voor een verderzetting van rollende fondsen zoals Gent Knapt Op, gekoppeld aan voldoende middelen voor technische en sociale begeleiding die nodig is om eigenaar-bewoners met beperkte financiële draagkracht te ondersteunen.

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

Iedereen heeft recht op een kwaliteitsvolle, energiezuinige, goed geïsoleerde woning.  De PVDA wil een derdebetalerssysteem voor energiezuinige renovatiewerken voor wie dat nodig heeft. Daarbij schiet de stad de kosten voor. Mensen betalen de lening op termijn terug met het geld dat ze uitsparen op de energiefactuur.
Voor wie ook een maandelijkse terugbetaling niet aankan, versterken we het Gentse rollend renovatiefonds (’Gent Knapt Op’). Deze mensen (noodkopers) geven we een renovatietoelage. Later, bij verkoop van de woning, komt de toelage terug naar het fonds om opnieuw andere mensen te helpen.​  

Groen

akkoord

Eigenaar-bewoners met beperkte financiële middelen zijn een kwetsbare groep omdat ze noodzakelijke renovatiewerken niet kunnen uitvoeren. Ze hebben nood aan extra ondersteuning. Groen wil daar op verschillende manieren blijven in voorzien. Voor erg kwetsbare eigenaars zetten we de werking van ‘Gent Knapt Op’ verder zodat deze eigenaars de noodzakelijke renovatiewerken aan hun woning met de middelen uit dit rollend fonds wél kunnen doen. We blijven ook gebruik maken van het Vlaams Noodkoopfonds, zodat eigenaars met iets meer middelen met een renteloze lening de noodzakelijke renovatiewerken onder begeleiding kunnen uitvoeren.

Ten slotte biedt de Gentse Energiecentrale begeleiding aan om mensen wegwijs te maken bij diverse Vlaamse verbouwleningen en premies.
Daarnaast kunnen we natuurlijk niet blind zijn dat ook huurders op de private huurmarkt het moeilijk hebben: daarom blijven we bij Vlaanderen aandringen werk te maken van regulering van private huurprijzen, aangezien we dit op lokaal vlak niet kunnen. Wel willen we in de stad de renovatiepremie voor huurwoningen blijven koppelen aan een huurprijsregulering.  

Voor Gent

akkoord

We willen ‘Gent Knapt Op’ verderzetten en aanvullen met een wijkgerichte Renovatiecentrale om collectief in te zetten op renovatie.   In deze renovatiecentrale worden de krachten gebundeld van de huidige energiecentrale met een werking die veel meer op woonkwaliteit gericht is. We zien ook dat een wijkgerichte aanpak werkt, denk maar aan een Brugse Poort Vochtvrij. Dit willen we ook meenemen in de werking van de renovatiecentrale. Daarnaast tekenen we in op het Vlaams noodkoopfonds om een iets sterkere groep te bereiken die met een lening en begeleiding vooruit kan.  

CD&V

akkoord

CD&V wil verder inzetten op begeleiding en ontzorging van Gentenaars om de kwaliteit van woningen te verbeteren. We geven daarbij prioriteit aan de mensen met een beperkt inkomen. We doen dit door in te zetten op rollende fondsen, zoals ‘Gent Knapt Op’. Door hiermee te werken, in plaats van subsidiëring, maakt dit het halen van een hoger maatschappelijk rendement, uit de inzet van financiële middelen, mogelijk.  

Vlaams Belang

deels akkoord

We zijn grotendeels akkoord met de vooropgestelde oplossingen.

N-VA

deels akkoord

Projecten zoals ‘Gent Knapt Op’ steunen we. Maar een belangrijke voorwaarde is dat de draagkracht van de stadskas niet overschreden wordt.  

By istgent