Stelling 1: Participatie van inwoners bij belangrijke beleidsbeslissingen

Het toekomstige Gentse stadsbestuur zorgt voor een structurele inbedding van participatie van mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie bij beleidsbeslissingen op ALLE domeinen waar de stad over beslist. Bij ‘elke’ beslissing is op een manier het effect op mensen in kwetsbare situaties in kaart gebracht.  

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

We geven mensen in armoede en een maatschappelijk kwetsbare positie een structurele stem in het beleid, door hen te betrekken bij belangrijke besluitvormingsprocessen en beleidsbeslissingen. We werven mensen met ervaringsdeskundigheid aan bij de stad Gent, zodat zij hun ervaring kunnen combineren met de professionele kennis van de stadsdiensten en ambtenaren en projectverantwoordelijken.
We geven ervaringsdeskundigen niet alleen advies- maar ook beslissingsbevoegdheid. Zij zorgen voor een armoedetoets die bij elke relevante beleidsbeslissing nagaat wat de impact is voor mensen in kwetsbare posities.​  

Groen

akkoord

Er is vandaag al een vrij goede dialoog met de verschillende verenigingen van mensen in armoede en dit proces willen we verder verdiepen door hen vroeger te betrekken bij beleidsbeslissingen die impact hebben op het leven van mensen in armoede. (Praat niet over ons, maar met ons”)
Zullen we dit onmiddellijk helemaal kunnen waarmaken? Het komt erop aan een proces in gang te zetten waarbij de verenigingen tijdig gehoord worden vooraleer een beslissing de beleidsflow doorloopt. Dit is een arbeids-en tijdsintensief proces. Daarom starten we met een aantal beleidsdomeinen die we samen met de verenigingen bepalen. De invoering van de armoedetoets is daarom ook opgenomen in ons programma. Daarnaast moet de stadsorganisatie opnieuw meer inzetten op ervaringsdeskundigen want deze zijn er nu niet meer.  

Voor Gent

akkoord

Niets over ons, zonder ons. Samen stad maken en een stem geven aan alle Gentenaars, met telkens bijzondere aandacht voor mensen in kwetsbare situaties is voor ons een essentieel onderdeel van een warme stad. We gaan actief op zoek naar de ‘stille stem’. We blijven verder investeren in (wat?)- en zoeken naar – goeie vernieuwende methodes om dat te doen. We verhogen ook de expertise binnen de organisatie door de aanwerving van ervaringsdeskundigen.  

CD&V

akkoord

CD&V vertrekt vanuit het respect voor mensen met armoede, en wil hun ervaringsdeskundigheid valideren en inzetten. Bij het vormen van ons beleid praten we mét hen, niet over hen. Over alle beleidsdomeinen heen moet er rekening worden gehouden met mensen in precaire levensomstandigheden.  

Vlaams Belang

deels akkoord

Wij gaan deels akkoord omdat het niet realistisch is om op “elke” beslissing participatie te voorzien. Er moeten natuurlijk prioriteit worden gesteld en op zoveel mogelijk beleidsbeslissingen worden ingespeeld.  

N-VA

deels akkoord

Participatie in diverse vormen is voor ons belangrijk, met name in de beleidsdomeinen die de grootste directe impact hebben op mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie. Tegelijk zijn we van mening dat de politici in het college en de gemeenteraad – als de rechtstreekse verkozenen van de Gentenaars – de verantwoordelijkheid hebben om de fundamentele beleidskeuzes te maken.