Stelling 12: Delen van beschikbare ruimte voor organisaties mogelijk maken

Het toekomstige Gentse stadsbestuur zorgt ervoor dat de schaarse ruimte optimaal benut wordt. Stad Gent ontwikkelt hiertoe een duidelijke visie rond gedeeld ruimtegebruik voor professionele en vrijwilligersorganisaties, zowel voor de bestaande als nieuw te ontwikkelen ruimtes. Stad Gent neemt bovendien een voorbeeldfunctie op door de eigen stedelijke ruimtes maximaal ter beschikking te stellen aan derden.    

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

De stad heeft nood aan een masterplan infrastructuur. We moeten een heldere visie op infrastructuur ontwikkelen en investeren in stadsgebouwen, zowel bestaande als nieuwe.

Het is cruciaal om ruimte in het stadscentrum beschikbaar te houden voor onder andere jongeren, sportverenigingen, clubs, middenveldorganisaties, cultuur, kunst, … De stad heeft een totaalvisie nodig op de noden en de beschikbare ruimte.​  

Groen

akkoord

Tijdens de partnergesprekken die we voorbije maanden gevoerd hebben is de nood aan betaalbare ruimtes die middenveldorganisaties met elkaar kunnen delen, meermaals naar boven gekomen. Groen wil die vraag ondersteunen en daar volop voor ijveren: het stadspatrimonium inzetten om externe partners te ondersteunen die een sociaal en inclusief Gent helpen realiseren.

We moeten daarbij ten alle tijde wel maximaal streven naar gedeeld ruimtegebruik. Samen een ruimte delen is ook experimenteren, uitproberen en soms eens botsen. Verschillende groepen samen zetten is een uitdaging. Het is daarom ook belangrijk om een duidelijk kader en afspraken te voorzien tussen de verschillende gebruikers. Door ook hierop in te zetten, behouden we het draagvlak voor gedeeld ruimtegebruik.  ​   

Voor Gent

akkoord

Voor Gent kiest duidelijk voor gedeeld ruimtegebruik. Zowel in stadsgebouwen, maar ook bij schoolgebouwen, op sportsites, bij verenigingen, …

We brengen ruimtes in kaart zodat iedereen makkelijker een plek kan vinden, en zetten pilootprojecten op om ruimtes te delen.      

CD&V

akkoord

Gedeeld ruimtegebruik is voor CD&V een streefdoel in tal van beleidsdomeinen, ook op het vlak van sociaal beleid. Op die manier gaan we zuinig en efficiënt om met overheidsmiddelen en vangen we zo veel mogelijk ruimtevragen op binnen de beperkte ruimte in onze stad. Het spreekt voor zich dat de Stad daarbij maximaal ook eigen ruimtes openstelt voor gedeeld gebruik. We willen stadsgebouwen zo veel mogelijk openstellen voor de werking van middenveldsorganisaties, verenigingen en bewonersgroepen. We nemen als stad ook de taak op om vraag en aanbod van derden op elkaar af te stemmen.        

Vlaams Belang

akkoord

We zijn akkoord omdat in een stad de ruimte inderdaad soms schaars kan zijn. Het is niet omdat er af en toe zaken zijn waar we kanttekeningen bij kunnen plaatsen, dat we ons niet akkoord kunnen verklaren. Wij vinden dat een duidelijke visie hieromtrent tot het takenpakket van een nieuwe bestuursploeg moet behoren.       

N-VA

akkoord

Een gecentraliseerde inventaris van het patrimonium van de Groep Gent moet het actuele ruimtegebruik in kaart brengen.  Op basis hiervan wordt een systeem opgezet dat – met gedeeld ruimtegebruik als principieel uitgangspunt waar mogelijk – een zo efficiënt en zo fair mogelijke invulling van alle beschikbare ruimtes door Gentse verenigingen en organisaties (cultuur, sport, jeugd, ouderen, sociaal, enz.) moet toelaten.