Stelling 9: Betere bescherming van mensen zonder wettig verblijf

Het toekomstige Gentse stadsbestuur zorgt samen met het Gentse middenveld en noodhulporganisaties voor een visietekst en plan ter bescherming en ondersteuning van mensen zonder wettig verblijf. Dit plan is duurzaam en zet ambitieus in op de opschaling van ‘opvang én oriëntatie’ voor mensen zonder wettig verblijf, waarbij ook werk gemaakt wordt van een opvang en oriëntatie voor ouders(s) met kind(eren).  

Standpunt van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

Wij ondersteunen deze voorstellen van IST. Ook mensen zonder wettig verblijf hebben recht op opvang en nood aan oriënterende begeleiding. Het project ‘opvang en oriëntatie’ breiden we verder uit. We garanderen laagdrempelige hulpverlening en medische hulp. We zorgen dat alle mensen in dakloosheid een eerste nacht in de nachtopvang terecht kunnen zonder doorverwijzing van een professionele toeleider, en verlagen zo de drempel. We breiden de aparte gezinsopvang uit en starten een crisisopvang specifiek gericht op jongeren, met begeleiding.   

Groen

deels akkoord

We willen zeker onze medewerking verlenen bij het voorstel om samen met het middenveld een visietekst te schrijven ter bescherming en ondersteuning van mensen zonder wettig verblijf. Essentieel is dat we ook in de toekomst toekijken op respect voor de mensenrechten, ook voor mensen zonder papieren of Intra-Europese migranten, (IEM-ers). De huidig lopende Opvang- en Oriëntatieprojecten voor mensen zonder wettig verblijf waarbij onze Stad nu al tussenkomt voor de exploitatie (zoals het vrouwenhuis in de Brugse Poort en de opvang in Blekerij) bewijzen dat door innovatief te denken vooruitgang kan gemaakt worden samen met deze mensen.

Dergelijke initiatieven wil Groen in de toekomst blijven ondersteunen! Deze initiatieven geven bovendien een signaal aan de bevoegde federale diensten dat ze tekortschieten in de beoordeling over hun kansen zich hier legaal te vestigen.

Voor IEM-ers* willen we het project instapwonen uitbreiden: onderdak en oriënterende ondersteuning helpt hen vooruit in het leven en biedt hun perspectief, hier of elders. Maar we zijn wel wat terughoudend voor de illusie alsof het haalbaar is dergelijke initiatieven op te schalen met lokale budgetten. Groen wil dat onze stad ook in de toekomst een voortrekkersrol blijft spelen maar de verantwoordelijkheid om dergelijke projecten op te schalen ligt duidelijk bij bovenlokale overheden.  

Wat is IEM?
Intra-Europese Migranten

Voor Gent

deels akkoord

De situatie van mensen zonder wettig verblijf is zeer schrijnend. Voor Gent blijft vinger aan de pols houden bij deze Gentenaars om hen te voorzien van hun basisrechten. We zetten sterker in op oriëntatie richting een duurzame toekomst voor deze mensen.

We blijven het gesprek aangaan met de federale overheid en de uitvoering van het KB 2004 waarbij de federale overheid de wettelijke opdracht heeft

CD&V

deels akkoord

CD&V vindt dat ook wie zonder wettig verblijf in Gent aanwezig is, toegang moet krijgen tot de basisvoorzieningen (opvang, voedsel, dringende medische hulp). Tegelijk moeten deze mensen snel en proactief worden  begeleid. Wie in aanmerking komt voor legaal verblijf, moet naar de juiste procedure worden toegeleid. Wie uitgeprocedeerd is, moet terugkeren.

Voor CD&V is het vanzelfsprekend dat bij de totstandkoming en de uitvoering van het beleid het middenveld nauw wordt betrokken. We willen zeker mee onze schouders zetten onder een geïntegreerd plan. Maar het zijn de democratisch verkozenen die de lijnen uitzetten.  

Vlaams Belang

niet akkoord

In Gent zijn er al talloze opvanginitiatieven geweest, ook voor mensen zonder wettig verblijf. De resultaten hiervan zijn doorgaans zeer teleurstellend en brengen hoge kosten met zich mee voor de Gentenaars.

Het Vlaams Belang pleit ervoor om mensen die illegaal in ons land verblijven op te sporen en via een gesloten terugkeercentrum terug te sturen naar hun land van herkomst

N-VA

niet akkoord

Voor mensen zonder wettig verblijf willen we inzetten op terugkeertrajecten. De voor armoedebestrijding beschikbare middelen zetten we in de eerste plaats in ten behoeve van Gentenaars die zich in een moeilijke situatie bevinden.