Stelling 14: Opnieuw inbesteden van de schoonmaakdiensten

Het toekomstige Gentse stadsbestuur engageert zich om schoonmaak opnieuw in eigen beheer te nemen. Als eerste stap investeert zij in een vergelijkend onderzoek die de effecten van het opnieuw inbesteden van schoonmaak in kaart brengt.    

Reactie van de verschillende partijen

Partij

Uitleg

PVDA

akkoord

Het stadsbestuur bespaarde 350.000 euro per jaar op haar eigen poetspersoneel. Resultaat: minder uren en dus minder inkomen voor het personeel, en vuile klassen in de scholen. Dankzij breed protest van onderuit werd de besparing teruggedraaid.

Het toekomstige Gentse stadsbestuur moet de schoonmaak opnieuw volledig in eigen beheer nemen. Op die manier hebben we opnieuw zelf de controle over de arbeidsvoorwaarden en deze dienstverlening in het algemeen.​  

Groen

akkoord

Groen wil het debat aangaan over insourcing en wil als eerste stap onderzoeken of het poetspersoneel van onze stadsgebouwen, scholen en publiek sanitair opnieuw opgenomen kan worden in de stadsorganisatie.   ​  ​  

Voor Gent

deels akkoord

Voor Gent kijkt uit naar de resultaten van het onderzoek rond de organisatie van schoonmaak binnen de Groep Gent. Werkbaar werk is hierbij een belangrijk aandachtspunt.

Zowel de sociale aspecten als de garantie op schoonmaak, ook buiten de kantooruren en de financiële consequenties moeten in beeld gebracht worden om hierover te kunnen beslissen. Waar we kunnen verbeteren, schakelen we. Altijd.    

CD&V

deels akkoord

Schoonmaak opnieuw in eigen beheer nemen kan voor CD&V zeker worden onderzocht. Wel streven we naar een compacte en efficiënte lokale overheid, waarbij de financiële middelen op de meest doeltreffende manier worden ingezet. Er moet worden bekeken op welke manier die twee kunnen worden gecombineerd. Ook wanneer de schoonmaak wordt uitbesteed, moeten correcte loon- en arbeidsvoorwaarden worden gegarandeerd.  

Wij gaan ‘Deels akkoord’ omdat de stelling in feite twee deelstellingen omvat. We steunen de vraag naar een vergelijkend onderzoek. Het resultaat van dat onderzoek zal logischerwijze mee bepalen of de schoonmaak opnieuw in eigen beheer wordt genomen. Nu al zonder voorbehoud ‘akkoord’ antwoorden op het eerste deel van de stelling, maakt het onderzoek zoals voorgesteld in het tweede deel overbodig.  

Vlaams Belang

akkoord

Vlaams Belang / Vlaams Blok heeft zich jaren geleden verzet tegen het privatiseren van de schoonmaakdiensten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we met deze stelling akkoord gaan.   

N-VA

niet akkoord

Het stadsbestuur heeft de verantwoordelijkheid om het belastinggeld van de burger zo efficiënt mogelijk in te zetten. Taken die door een kwalitatieve private partner kunnen opgenomen worden, worden daarom best uitbesteed. Voor ons is er geen reden om schoonmaak opnieuw in te sourcen.